Celebrat el seminari virtual sobre cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús

El passat 27 de novembre es va celebrar la jornada “Cooperativisme d’habitatge per a Administracions Públiques: concepte, beneficis, reptes i experiències”. La sessió va durar una hora i 30 minuts i va permetre compartir experiències i aclarir conceptes sobre la temàtica. Hi van participar unes 60 persones de diversos ajuntaments i entitats vinculades a l’ESS de diferents territoris de Catalunya.

La sessió va començar amb la benvinguda de la Presidència i Vicepresidència de la XMESS, on es va posar en valor el creixement de les iniciatives municipals d’habitatge públic a través del cooperativisme així com l’oportunitat del seminari pròpiament dit tant per ajuntaments membres com, els que encara no són de la XMESS.

En David Guàrdia, de la Federació de Cooperatives d’Habitatges de Catalunya va posar fil a l’agulla explicant la legislació vigent sobre aquest model i les potencialitats i les mancances actuals, mesures que pot fer servir l’administració local per donar una empenta al model i va repassar els avenços recents del cooperativisme d’habitatges en cessió d’ús a Catalunya.

A continuació, es van compartir diverses experiències de municipis on es va posar sobre la taula els reptes actuals. L’Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona, i la Vanesa Valiño, cap de gabinet de la Regidoria d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, que van emfatitzar la importància d’un teixit cooperatiu fort i preparat per a que el model funcioni. A més dels reptes d’accés al sòl, el finançament esdevé un altre element clau a tenir en compte i on els municipis han de parar atenció per assegurar l’èxit de la iniciativa.

La Regidora d’habitatge de l’Ajuntament de Mataró, Sarai Martínez, i Albert Terrones, cap del Servei d’Habitatges de Mataró, van compartir com el projecte “Yes we rent/Lloguem” vol transformar-se en un vincle entre persones propietàries i llogateres, incentivant les cooperatives de llogaters.

Per la seva part, en Ramon Arribas i Quintana, Regidor de Desenvolupament Local i Transició Energètica de l’Ajuntament de Cardedeu, va compartir la col·laboració amb Sostre Cívic per la creació de 39 habitatges d’obra nova, dels quals 20 seran de protecció oficial. Cal Paler Nou és el projecte més gran de Catalunya i el primer projecte cooperatiu en cessió d’ús sobre sòl privat amb habitatges de protecció oficial de tot l’estat espanyol.

Finalment, la Roser Massaguer i Malleu, Regidora delegada de Benestar Social i la Maria José Merino, tècnica de Benestar Social i Habitatge de l’Ajuntament de Palafrugell, van també compartir el projecte amb Sostre Cívic que ha permès augmentar el número d’habitatges de protecció oficial a través de la rehabilitació de pisos buits. Es va posar en valor especialment aquesta intervenció donada la baixa oferta de pisos a la vila.

Podeu accedir a la presentació (_XMESS – Presentació Webinar Cooperativisme d_’habitatgeperaAdministracionsPbliques (1)), al fil de Twitter on es va seguiment en directe o accedir a la gravació al nostre canal de Youtube.

X