Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental
Ajuntament o Consell Comarcal
Ajuntament de Sabadell
Persona de referència de la XMESS
Elisa Segués Peña
Mail de contacte
esegues@ajsabadell.cat
Àrea o Departament
Promoció Econòmica
Classificació simplificada
Suport a la creació, consolidació i creixement d’iniciatives d’ESS

Descripció
L’Ateneu neix al novembre del 2016, en el marc de la convocatòria de subvencions per a projectes generadors d’ocupació i de creació de cooperatives i societats laborals, a través de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, de projectes singulars i de projectes de coordinació dins el marc del Programa Aracoop del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya (Ordre de Resolució TSF 2662/2016, de 22 de novembre).
Els principals eixos d’actuació dels Ateneus Cooperatius són: diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa del territori; accions de suport i acompanyament a la creació i desenvolupament de cooperatives i societats laborals, i inserció laboral en empreses de l’ESC; promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals per a la continuïtat d’empreses i/o entitats properes al tancament d’activitat; difusió destinada a estudiants i professorat de cicles formatius de FP de grau superior i/o universitaris; i facilitar eines, recursos i suport necessari per a la creació i transformació en cooperatives o societats laborals destinat a prescriptors i professionals d’assessories i gestories.
La proposta d’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental sorgeix de les Xarxes locals d’Economia Solidària (XES) dels municipis de Sabadell, Terrassa i Sant Cugat, a la qual se sumen l’Ajuntament de Sabadell i el Consell Comarcal del Vallès Occidental. L’Ateneu encara aquesta any 2018 la seva segona edició sota la forma d’agrupació d’entitats en què l’Ajuntament de Sabadell és l’ens sol·licitant de la subvenció, representa l’Ateneu i exerceix la coordinació de les entitats agrupades a través de Promoció Econòmica de Sabadell, SL, que també ofereix suport tècnic en la programació i execució de les actuacions, i fa el seguiment d’indicadors i justificació.
El desenvolupament del pla de treball al territori recau en entitats de les Xarxes d’Economia Solidària locals (XES) amb experiència en el sector de l’ESS, que representen els tres nodes territorials de l’Ateneu (Sabadell i àrea d’influència, Terrassa i àrea d’influència i Sant Cugat /Vallès Sud). El projecte és d’execució conjunta i l’Ajuntament de Sabadell hi adopta el rol formal d’entitat sol·licitant i perceptora de la subvenció, mentre que Promoció Econòmica de Sabadell, SL, a través del programa d’Economia Social i Solidària, el coordina. Veure la web: http://www.ateneucooperatiuvalles.org
La coordinació del projecte és a dos nivells (coordinació de l’equip tècnic de l’Ateneu i coordinació de les entitats agrupades), i el funcionament intern s’adapta en la mesura del que és possible, als models d’organització de l’ESS.
Promoció Econòmica de Sabadell, SL, per encàrrec de servei de l’Ajuntament executa la coordinació de les entitats agrupades, la coordinació amb la Secretaria Tècnica de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius i amb la Direcció General, i el compendi i elaboració de la justificació del projecte. La tasca recau en el Programa d’ESS atès que és el que ja estava desenvolupant el treball en xarxa amb les iniciatives de l’ESS de la ciutat.
La Coordinació de les entitats agrupades comporta:
· Convocatòria, coordinació i dinamització d’un mínim d’una reunió mensual amb totes les entitats agrupades amb l’assistència d’un representant de cada entitat agrupada i la coordinadora de l’equip tècnic.
· Definir i estructurar procediments, eines i suports de gestió: docs i registres oficials a utilitzar, quadre de comandament, i altres eines de gestió per al seguiment de la justificació. I definir protocol de justificació per escrit, elaborant un Manual de la Justificació on s’especifiqui els instruments que cal utilitzar per cada qüestió i es donin instruccions d’utilització i d’arxiu dels registres emplenats.
· Fer d’interlocutor amb la Secretaria Tècnica i la Direcció General: coordinant-ne les trobades, assegurant-ne l’assistència als actes convocats per aquests i establint els canals de comunicació de les accions que desenvolupa l’Ateneu i possibles modificacions respecte la Memòria presentada.
· Seguiment i control periòdic (mensual) dels indicadors i registres justificatius. Així com coordinar i fer el seguiment de les tasques de suport i justificació.
· Promoure l’avaluació interna permanent per part de l’equip tècnic, afavorint l’anàlisi de les enquestes de satisfacció i de les propostes/demandes del territori
· Seguiment i control de la justificació de despeses.
· Dinamitzar l’elaboració i signatura del conveni, així com dels processos de cobrament de la subvenció per part de les entitats de l’agrupació.
· Arxiu de la documentació generada a l’agrupació d’entitats i a la Taula territorial: convenis, pressupost, actes de reunions
· Cercar i contractar auditors externs i garantir la planificació de l’auditoria amb les diferents parts implicades.
· Preparar el compte justificatiu econòmic agregat.
· Presentar em temps i forma tota la documentació justificativa davant de l’administració pública corresponent, introduint-la a la plataforma electrònica i lliurant-la per correu postal-electrònic o en persona, segons s’escaigui.
· Coordinació setmanal amb l’equip tècnic.
· Seguiment i coordinació amb comunicació
Objectius
L’objectiu principal de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental és funcionar com un espai de referència del Vallès Occidental d’atenció i de trobada, d’aprenentatge i de reflexió col·lectiva, de cooperació i de transformació social, de foment de creació de noves empreses de l’economia social i de generació de riquesa i ocupació de qualitat als territoris; amb l’objectiu d’enfortir l’economia social i cooperativa del territori, a partir d’un projecte de responsabilitat compartida entre l’AAPP i el sector.
Persones destinatàries
Persones emprenedores i projectes emergents de l’economia social i solidària; associacions i entitats de l’economia social; empreses mercantils i societats civils privades que es vulguin transformar en cooperativa o societat laboral; estudiants i professorat; professionals de gestories i assessories; ciutadania en general i administració pública.
Recursos
Per al desenvolupament de la seva tasca, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental compta per a la segona edició amb una subvenció de 222.000 €, de la qual Promoció Econòmica de Sabadell executa prop d’un 10%, en concepte de coordinació i justificació.
Elements clau
Lideratge compartit entre entitats i iniciatives de l’ESS i Administració Pública.
Proximitat i coneixença del territori, dels projectes, de les entitats i de les iniciatives de l’ESS.
Abast comarcal del projecte.
Limitacions
El caràcter de subvenció (durada prevista fins al 2020). Les dificultats d’ajustar les necessitats i els tempos i procediments de l’AAPP amb els de les entitats, que dificulta la presa de decisions.
Indicadors de resultat utilitzats
Durant el seu primer any d’existència l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental ha fet al voltant de 1.400 atencions, entre totes les seves actuacions. Entre els objectius assolits destaca el suport a la creació de 8 empreses d’Economia Social i Cooperativa i la inserció de 59 persones en empreses de l’ESS, majoritàriament cooperatives.
Aspectes a tenir en compte
Projecció de futur; voluntat de permanència més enllà del propi Ateneu Cooperatiu, de manera que s’està apostant per una taula territorial de l’ESS d’àmbit comarcal amb la participació activa d’AAPP i entitats entorn a projectes concrets, així com en la posada en marxa de la COOPERADORA, un projecte híbrid i compartit entre l’Administració local i el sector, de formació i acompanyament integral per proporcionar eines de treball adequades a les persones interessades en conèixer, emprendre, transformar o consolidar empreses de l’economia social, solidària i cooperativa, en l’àmbit territorial del Vallès Occidental. La idea és que sigui una eina adaptable que permeti que les persones o projectes participants rebin allò que necessitin, sigui quina sigui la fase del procés de creació de la empresa en la que estiguin.