Celebrada la jornada d’Agroecologia, consum final i ESS

El passat 14 de juliol es va celebrar la jornada “Agroecologia post COVID-19: com arribar al consum final des de l’Economia Social i Solidària?” seguint el pla de treball anual de la XMESS. La sessió virtual es va dividir en dues parts: ponències i taules de treball.

Daniel López, coordinador de la Red de Ciudades por la Agroecologia, va donar la primera ponència explicant el que la xarxa va fer durant el confinament per garantir els sistemes d’alimentació locals i de qualitat. A més, va explicar el vincle amb la feina feta des dels municipis amb la resposta a la crisi social i econòmica provocada per l’emergència sanitària. De la mateixa manera, aquesta labor s’emmarca en un marc d’actuació molt més ampli que vol garantir l’alimentació sostenible i saludable al territori.

Posteriorment, Lidón Martrat, Coordinadora Operativa del Projecte de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible,  va explicar el cas de l’Ajuntament de Barcelona i com està elaborant l’estratègia d’impuls de la política alimentària i com el 2021, la ciutat serà la capital mundial de l’alimentació sostenible. El projecte de Capital Mundial, liderat des de Barcelona, té com objectiu final impactar sobre tot el sector alimentari català i servir com a cap de llança de l’alimentació sostenible i de proximitat al territori. Aquí, encaixaria la proposta del Centre d’Intercanvi Agroalimentari de Proximitat (CIAP), que, amb diverses connexions en el territori metropolità, ajudarà a integrar i promocionar la producció i venda de proximitat.

Des del municipi es treballa per fomentar una dieta saludable col·laborant, entre d’altres, amb menjadors escolars; aprofitar l’oportunitat econòmica que suposa assegurant la sobirania alimentària simultàniament; ser part de la resposta a la crisi climàtica; i generar resiliència davant les desigualtats socials aprenent de la situació viscuda per la covid-19.

Per últim, es va compartir l’experiència de l’Ajuntament de Mataró i El Bròquil. Així, Sergi Morales, 2n Tinent d’Alcalde i Regidor d’Ocupació i Empresa, Economia Social, Emprenedoria, Indústria i Polígons Industrials de l’Ajuntament de Mataró, va explicar com s’està elaborant el Pla Estratègic de l’ESS del municipi a partir dels valors clau de la participació, el consens i la governança. Per la seva banda, Iván López va compartir la història de l’empresa agrícola, reptes passats i presents, com ha funcionat la col·laboració amb l’administració pública i com millorar-la a partir de les lliçons apreses.

Finalment, els 43 participants es van dividir en dues taules de treball: xarxes de distribució i supermercats i botigues. Després d’un intens intercanvi d’idees i posada en comú, es van arribar a diverses conclusions com la necessitat d’arribar a més gent; estratègia, professionalització i ser pràctics; alineació i suport de les administracions públiques; intercooperació i reforç de les estructures bàsiques.

Podeu veure el vídeo al nostre canal de Youtube. També podeu accedir a la presentació de la jornada 200714 XMESS – Jornada virtual Agroecologia post COVID19. Com arribar al consum final des de l’ESS_ok. També estan disponibles els resultats de la jornada: 200717 XMESS – Jornada virtual Agroecologia post COVID19. Com arribar al consum final des de l’ESS (resultats)

X