Els 10 i 11 de juny es van celebrar les jornades QUÈs i COMs en l’impuls de la Contractació i Compra Pública Responsable i l’Economia Social i Solidària (CCPR), organitzades per la XMESS i el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local de Catalunya (CSITAL).
Aquestes jornades s’emmarquen en els esforços de la XMESS per promoure l’ESS als municipis catalans, ja que la contractació i compra pública responsable respon a la voluntat de garantir un ús transparent i adequat dels recursos públics i, alhora, de generar una major transformació social i un entorn més sostenible, cohesionat i compromès.
Les jornades es van dividir en dues sessions: la primera, oberta a tot personal polític i tècnic de municipis i consells comarcals, va aglutinar 83 persones (un 30% de les àrees de Contractació i Serveis Generals i un 70% de les àrees d’Economia Social i Solidària, Promoció econòmica i altres àrees i organitzacions).
La segona, de caràcter intern, va permetre als membres de la xarxa treballar sobre les lliçons del dia anterior i marcar un pla de treball a llarg termini. Hi van participar 32 persones, tant representants polítiques com personal tècnic de municipis membres de la XMESS.
Resum de la primera jornada
La sessió es va dividir en tres grans blocs: una introducció sobre el rol d’intervenció i secretaria per part d’Aurora Corral García (Vocal de CSITAL Catalunya i Presidenta de CSITAL Barcelona); la ponència “Transversalitat i eines de la Contractació i Compra Pública Responsable” per part d’Imma Soler Castellví (Cap del Servei de Contractació de l’Ajuntament de Terrassa); i la intervenció “Els tres tipus de contractació menor” per part de Llum Bruno García (Vocal de CSITAL Barcelona).
L’Aurora Corral García va exposar el procés de licitació i compra pública, recordant els elements clau on actuar per fomentar l’ESS de forma correcta i legal. També va destacar la importància de la col·laboració entre l’estament polític i l’equip tècnic i va recordar que la CCPR implica més recursos.
Per la seva banda, l’Imma Soler va explicar com s’ha fomentat la CCPR des de l’Ajuntament de Terrassa. Va destacar la importància de la transparència en tot el procés i va valorar la necessitat d’una bona planificació. A més, va exposar diverses tàctiques per facilitar la contractació i compra pública i responsable, com la reserva de contractes, les consultes preliminars o la inclusió dels criteris de CCPR a l’objecte del contracte.
Va recordar que la planificació i el seguiment dels contractes esdevé clau per assegurar-ne una correcta incorporació de criteris socials, mediambientals i vinculats amb l’ESS. El seguiment de la implementació dels criteris hauria de formar part explícita del contracte o licitació, per facilitar-ho i garantir-ho.
Finalment, la Llum Bruno García va centrar-se en els contractes menors i en les alternatives, com el simplificat sumari. S’ha de tenir en compte que, tot i que prop del 80% de contractes d’administracions públiques són contractes menors, aquest és un recurs excepcional. Si es planifica correctament, es podria evitar l’ús excessiu.
Podeu accedir a la gravació completa a l’enllaç, l’informe de la jornada o recuperar el fil de Twitter.
Segona jornada
L’11 de juny, els municipis membres de la XMESS es van reunir en la segona jornada de la formació per aterrar els aprenentatges del dia anterior i planificar els propers passos.
Es va destacar el paper clau de la XMESS per socialitzar recursos i coneixements (com la creació de plecs que va elaborar el grup de treball), així com oferir formació continuada als membres. Aquesta col·laboració pot ajudar a reduir la complexitat de la CCPR, augmentar l’eficiència i identificar millores.
La sessió de treball va ser interna, per la qual cosa no hi ha gravació ni fil per compartir.