Moneda social: una eina per enfortir l’economia local

L’interès per les monedes socials ha anat creixent en els darrers anys, gràcies a iniciatives que han demostrat que és possible desenvolupar-les i l’impacte positiu als territoris on existeixen. Complementant la resta de polítiques públiques de foment de l’ESS, aquesta eina pot ajudar a dinamitzar el comerç de proximitat i complementar altres activitats de serveis dels municipis.

Dins la XMESS, diferents ajuntaments membres tenen experiències diverses que poden servir d’exemple. De fet, s’ha iniciat un treball col·laboratiu amb diverses mentories i la creació d’un grup de treball. L’objectiu d’aquest treball de la XMESS és ajudar, als municipis interessats, en plantejar-se com implementar la seva pròpia moneda tot descobrint els diferents models, els reptes i les oportunitats.

Així, la XMESS ha organitzat dues mentories amb Santa Coloma de Gramenet, que ha compartit l’experiència de La Grama. La segona mentoria també ha inclòs el cas de La Turuta, de Vilanova i la Geltrú.

Ara s’està preparant un grup de treball per a continuar avançant en aquest tema i donar suport a altres iniciatives municipals de moneda social.

Si algun Ajuntament membre vol rebre els documents, pot demanar-los a la Comissió Tècnica i a l’Oficina Tècnica de la XMESS.

Què hem de tenir en compte?

Gràcies a la tasca d’aquests dos Ajuntaments, s’han identificat reptes i necessitats que ajudaran a la resta de municipis a encetar iniciatives similars.

Aquest tipus d’iniciativa és de llarg recorregut i necessita el suport de les comunitats, les administracions i els comerços locals per a aconseguir els seus objectius. Per exemple, abans de crear La Grama es va elaborar un estudi on es va identificar que només el 29% de la despesa pública en subvencions acabava generant un consum a la ciutat. Actualment, aquest percentatge s’ha incrementat fins al 89%.

En el cas de la Turuta, que va ser una iniciativa impulsada per la comunitat i formalitzada en l’Associació ECOL3VNG, l’aliança amb l’Ajuntament va ser clau per a enfortir-la. Actualment, certes taxes municipals poden pagar-se parcialment amb Turutes (un 25%) i una part dels ajuts per la covid-19 també inclouran aquest sistema de pagament comunitari. Així, la riquesa generada es multiplica i beneficia a la ciutadania, perquè s’arrela al territori i no es deslocalitza.

Un dels principals reptes és el seguiment constant per part dels impulsors, així com un sòlid sistema jurídic i administratiu. La creació d’aliances pot ser clau per a facilitar feina el desenvolupament de manera eficient.

També és rellevant generar una oferta atractiva per les persones usuàries per a garantir que la moneda continuï circulant al municipi, generant riquesa a escala local. Per aconseguir-ho cal varietat i diversitat de serveis i comerços adherits, a través de la sensibilització continuada i la generació de confiança.

Voleu conèixer altres monedes socials?

A més dels casos de Santa Coloma de Gramenet i Vilanova i la Geltrú, hi ha molts altres exemples tant a Catalunya com internacionalment, que demostren la bona salut d’aquest tipus d’instrument.

Si voleu conèixer altres experiències, us convidem a visitar-ne les següents:

X