Nova jornada de treball a Barcelona dels municipis enxarxats

 

 

El passat 28 de febrer va tenir lloc una nova jornada de treball de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS). En aquesta ocasió, la trobada, que es va celebrar a InnoBA, el nou Centre per a la Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa, va reunir 43 persones tècniques de 26 ajuntaments de la Xarxa. A la jornada però, també hi van participar els Ajuntaments de Tarragona, L’Hospitalet de Llobregat i Barberà del Vallès que, tot i no estar adherits a la XMESS, comparteixen amb els altres municipis els seu interès per impulsar i fomentar polítiques públiques locals a favor de l’economia social i solidària.

La jornada de treball es va iniciar amb dues activitats paral·leles: una taula rodona per tractar com desenvolupar les finances i assegurances ètiques als municipis i en la que hi va participar la Fundació Fiare, ASCA, Coop57 i ARÇ Correduria d’Assegurances. I, per altra banda, un taller sobre experiències d’inserció socio-laboral.

Els projectes que es varen presentar i analitzar durant el taller van ser: la cooperativa de venda, comerç i serveis Diomcoop, un programa pilot del Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària desenvolupat per l’Ajuntament de Barcelona, en el que la intervenció està basada en el desenvolupament d’un nou model d’intervenció cooperatiu amb persones en situació de vulnerabilitati, que es va posar en marxa per cobrir les necessitats d’inclusió social, laboral i relacional de persones que realitzen activitats de venda ambulant no autoritzada a la ciutat.

També, el projecte Capaç-i-tant, de l’entitat TAC Osona i que compta amb el suport de l’Oficina de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu, que ajuda a persones amb diverses discapacitats a integrar-se en el mercat laboral a partir d’un itinerari de capacitació i adquisició de competències.

La tercera experiència que es va presentar va ser Forestal Coop, un projecte impulsat per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà amb finançament per a Projectes Singulars de l’Aracoop, que ha permès generar 2 cooperatives de treball forestal a la comarca.

Finalitzades les dues taules rodones, les persones tècniques van seguir treballant en l’elaboració de la pròxima guia de l’economia social i solidària per als municipis, una eina de la XMESS que ha de servir per ajudar a aquells municipis que volen treballar per fer política pública a favor de l’ESS.

Durant la jornada es va tractar com ha de ser el perfil de les persones tècniques en ESS. Es va valorar quina formació i quines competències ha de tenir aquesta persona responsable, així com quins objectius i tasques ha de dur a terme. També es va avançar en definir com ha de ser un servei municipal de l’ESS.

Les conclusions d’aquesta jornada més el treball que s’està fent en paral·lel s’incorporaran a la pròxima guia “L’ABC de l’economia social als municipis”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X