Quin ha de ser el pla de treball de l’XMESS del 2020?

 

 

El passat 18 de setembre es va dur a terme una nova jornada de treball per començar a treballar i perfilar el pla de treball de l’XMESS de l’any vinent. El pla es presentarà en la pròxima assemblea de la xarxa que tindrà lloc a mitjans de novembre.

L’espai per aquesta nova trobada va ser el centre cívic La Fàbrica, emplaçat a l’antiga fàbrica Solé Fabra del centre de Cabrils, un dels municipis precursors de la xarxa En aquest escenari, les persones assistents van poder conèixer de la mà del regidor de Participació, Transparència i Regeneració institucional, Miguel Doñate, algunes de les iniciatives en ESS que s’han posat en marxa des del consistori. Un exemple és el projecte “EXPRESSA’T”, una iniciativa per la cogestió participada, perquè cabrilencs i cabrilenques tinguin un paper actiu en l’acció política del municipi. A banda dels èxits, Doñate també va compartir els reptes que han de fer front al territori, entre els que destaca la necessitat de treballar per un model urbanístic de poble sostenible.

Després d’aquest tast local, i abans de començar a projectar com ha de ser la xarxa a partir del 2020, les persones assistents van dur a terme un exercici per fer memòria i revisar les fites més destacades d’aquest primer mandat. D’una banda, transferència de coneixement aconseguida, en bona part gràcies a les jornades d’aprenentatge organitzades i a les diferents guies i reculls realitzades, i de l’altre, les relacions creades amb altres municipis, han estat alguns dels aspectes més ben valorats. Cal però seguir treballant en aquests i d’altres aspectes, com per exemple, incrementar el coneixement de la xarxa al territori.

 

Propostes d’actuacions

Finalment, les tècniques van debatre, compartir, i reflexionar sobre quines haurien de ser les prioritats de la xarxa el pròxim any per consolidar-se ser com el referent de política pública d’ESS a Catalunya.

Pel que fa a les actuacions, tant en l’àmbit productiu com reproductiu, que es varen proposar destaquem les següents:

  • Potenciar la incidència política de la xarxa i, en especial, donar continuïtat a la tasca realitzada participant en l’elaboració de la nova llei de l’ESS.
  • Incrementar la transversalitat, per exemple, promovent la formació en ESS per a les tècniques de totes les àrees dels ajuntaments.
  • Afavorir el creixement territorial amb la incorporació de nous municipis a la xarxa.
  • Reforçar la col·laboració amb altres institucions i entitats com l’AESCAT, la xarxa ateneus cooperatius, la Generalitat de Catalunya, les diputacions o els consells comarcals.
  • Promoure la difusió de continguts, entre d’altres, en contractació pública responsable com fins ara o en nous temes com són les polítiques públiques de gènere.

Properament iniciarem un procés amb els municipis per preparar el nou pla de treball.

 

 

 

X