Repositori d’eines, iniciatives i formacions promogudes per la Xarxa d’Ateneus Cooperatius

Davant la situació d’emergència que vivim i la imminent recessió, el paper de l’Economia Social i Solidària esdevé encara més fonamental. La Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC), que té com objectius fonamentals la generació d’ocupació i creació de cooperatives, està treballant per crear una resposta a la crisi social i comunitària des de l’ESS.

A continuació, compartim un breu recopilatori d’algunes de les activitats, recursos i formacions posades en marxar pels membres de la XAC i que són d’interès per la ciutadania, les cooperatives i altres iniciatives de l’ESS:

  • Cada setmana, la XAC actualitza i difon el calendari d’activitats en l’àmbit de l’ESS amb sessions formatives i tallers per ajudar a enfortir les cooperatives, entitats ESS i iniciatives socials.
  • La XAC és una de les impulsores del Fons Cooperatiu per l’Emergència Social i Sanitària, que està recaptant fons per finançar 26 entitats ESS que donen resposta directa a la crisi.
  • El Premi Micaela, de Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu Barcelona, per la creació de cooperatives de l’ESS rep candidatures fins el 30 d’abril. Es vol posar en valor i impulsar projectes arrelats al territori i que posin les persones al centre de l’activitat.
  • L’Ateneu Cooperatiu de Ponent ha creat una campanya de micromecenatge per donar suport al cooperativisme de Ponent. L’objectiu és doble: garantir que les entitats mantenen l’activitat i llocs de treball i fomentar el consum local i de proximitat.
  • L’Ateneu Cooperatiu Maresme ha posat en marxa formacions online i gratuïtes destinades a cooperatives i entitats de l’ESS en funcionament per consolidar coneixements sobre captació de fons, comptabilitat, gestió d’equips i/o comunicació.
  • L’Ateneu CoopCamp està organitzant sessions col·lectives per a dotar d’eines i reforçar habilitats als projectes cooperatius i d’ESS. Les formacions estan adaptades als diversos perfils i sectors econòmics.
  • L’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines dóna veu a la campanya de sensibilització #TorcemlaCorba fomentant actituds de confinament i posteriors per assegurar que la resposta a la crisis de la Covid 19 és social, justa i solidària.
  • Finalment, també es destacable que la Fundació Roca Galès, sense ser pròpiament un Ateneu Cooperatiu però si una entitat fonamental del teixit, històric i actual cooperativista, ha obert la convocatòria de Premis als millors treballs universitaris en l’àmbit del tercer sector, l’economia social o les cooperatives, fins 20 setembre. L’objectiu es fomentar l’especialització en aquestes àrees de coneixement i impulsar l’alumnat amb inquietuds socials.
X