Resum de la primera assemblea de l’XMESS del nou mandat: noves incorporacions i nova mirada a ponent

 

 

El passat 29 de novembre, l’emblemàtic i històric Cafè de Mar de Mataró va acollir una assemblea molt especial: la primera de l’XMESS del nou mandat. I és precisament per aquest motiu, que la jornada va començar donant la benvinguda als nous equips de persones (tècniques i amb càrrecs polítics) que representaran les diferents ciutats adherides a la xarxa durant els pròxims 4 anys. Una jornada perfecte doncs, per poder coneixe’ns i fer les primeres passes en el nou full de ruta de l’entitat que, entre d’altres, ha posat la seva mirada a les terres de ponent per fer créixer la xarxa.

 

Nova comissió executiva
Un dels primers punts de l’ordre del dia va ser l’aprovació de la nova executiva de l’XMESS en la que la presidència recau en l’Ajuntament de Barcelona; la vicepresidència és per a l’Ajuntament de Santa Maria i els Monjos i la secretaria per a l’Ajuntament de Manlleu. Pel que fa a les vocalies, són per a Mataró, Cardedeu, Sabadell, Salt, Santa Coloma de Gramenet i Vilanova i la Geltrú.

 

Aprovació del nou pla de treball
Posteriorment va ser el torn de l’aprovació del Pla de treball 2020, que va ser elaborat per la Comissió Tècnica de l’Executiva en funcions, a partir de les propostes fetes pels municipis durant la jornada de treball celebrada a Cabrils el passat 18 de setembre. Principalment, s’enfoca en punts que no s’han executat del pla de treball del 2019, però sobretot, en reforçar el treball en xarxa i donar continuïtat a les 3 línies estratègiques de l’XMESS:

  • Ajudar a enfortir l’ESS a cada municipi, ja sigui treballant conjuntament amb els membres de la xarxa, com generant nous recursos útils per a aquestes persones.
  • Incidir i relacionar-se amb altres actors. Incidir en les polítiques públiques d’ESS d’administracions supramunicipals, però també, relacionar-se amb els actors i xarxes representatives a escala nacional, estatal i internacional de l’ESS.
  • Compartir coneixements i experiències. Cal comunicar i fer visible la xarxa i les seves accions i al mateix temps, reforçar la divulgació de les experiències d’ESS en els diferents municipis.

 

Ja som 41 municipis adherits
Durant l’assemblea també es varen aprovar les quotes dels municipis, el pressupost 2020 i l’adhesió de 2 nous membres a la xarxa: d’una banda el municipi de Sant Antoni de Vilamajor i de l’altra, Bellpuig. Aquest municipi de la comarca de l’Urgell és el primer de terres de ponent a adherir-se a l’XMESS i, tal i com explicava el seu alcalde, en Jordi Estiarte, esperem que sigui només la primera de noves adhesions d’aquesta part del territori.

 

Experiències municipals en ESS a Mataró
Com a la resta de trobades de la xarxa, en aquesta ocasió també es va voler aportar el màxim de contingut possible cita. Per aquest motiu, les persones assistents van poder conèixer les experiències municipals en ESS a Mataró de la mà de Sergi Morales, segon tinent d’alcalde i regidor d’Ocupació i Empresa.

Des de l’edifici de Cafè de Mar com a epicentre, Morales va explicar que l’Ajuntament lidera i/o participa de diversos projectes i iniciatives en relació a l’ESS per incidir en l’educació i la sensibilització; en l’emprenedoria i el llançament de projectes socials, i en el suport en el finançament en la creació de noves iniciatives d’ESS, entre d’altres.

Alguns d’aquests projectes són: una llançadora de projectes d’economia social i solidària, l’ideació d’un espai físic de treball a la segona planta de Cafè de Mar per fomentar el treball col·laboratiu i la creació de sinergies, participació al projecte CUEME per al foment de la cultura emprenedora a l’escola, la creació d’un fons de crèdit municipal per a nous projectes d’ESS, etc.

 

La futura Llei de l’ESS
A la jornada també es va convidar al Director General d’Economia Social, Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa, Josep Vidal, que va presentar els Ateneus Cooperatius i també va parlar de l’estat d’elaboració de la Llei d’Economia Social i Solidària de Catalunya.

I per acabar, representants d’AESCAT van posar el punt i final a la cita aportant el seu testimoni sobre com ha estat el procés per l’elaboració de les bases de la futura Llei de l’ESS.

 

X